Sauefjøset i april
Det er i starten på april siste frist med å sjekke at alt er på plass til lamminga. Greit med en huskeliste og litt fakta rundt denne
1. Opplegg og plan for organisering i sauefjøset. Hvor er søyene som er ventet å lamme først? Hvor skal de lamme? Er det plass? Er det greit å sette de som skal lamme sent et annet sted? Finnes det mange nok delingsgrinder/binger i lammingsavdelingen? Er resten av eventuelt utstyr som ekstra fôrbrett, ledegjerder, kopplambinge, gjerding rundt vårbeite etc. på plass? Er avløseren, familien o.a. hjelpere varslet og arbeidsfordeling vedtatt? Det er veldig viktig med hjelp uansett besetningsstørrelse.
2. Annet viktig utstyr som må sjekkes og eventuelt skaffes til veie:
Framfallsele. Dette blir desverre mer og mere brukt. Teorier om flere lam, kraftigere fôring etc kan være av årsakene, men da børframfall først inntreffer, så er denne selen et greit hjelpemiddel å ha for hånden. Bilde med påsettingshjelp. Men husk å tilkalle veterinær hvis du er i tvil eller må ha hjelp.
Øremerker, merketang, desifiseringsmiddel der merkespissene duppes før merking (kan være rødsprit, jodspray, eller andre midler). Bestill også eventuelle mista merker til voksne dyr.
Sjekk forøvrig denne linken som huskeliste.
Engangshansker og glidemiddel til lammingshjelp/sjekk. Veldig enkelt og billig. Skift hanske/er etter hvert inngrep, bruk rikelig med glidemiddel. Det er anbefalt at man tørker eller vasker søya bak før inngrep, men dette er ikke det mest avgjørende tiltaket man gjør for å lykkes. Det er mye viktigere å ha klippet neglene og at man faktisk bruker hansker til enhver tid om man bare skal sjekke om lammet ligger rett, for man er nesten aldri helt ren eller fri for sår på hendene. Selve inngrepet er også selvsagt avgjørende for resultatet. Husk å ha søya mest i ro, vær gjerne 2 og opptre rolig. Husk at indre blødninger lett kan forekomme i samband med fødselshjelp. For dere som gjerne vil vente å se lamminga an, så husk at all hjelp faktisk er enklere før problemet blir veldig synlig - som f.eks. hodet ute på første lammet. Fødselhjelp kan du lese om her.
Jod eller en blanding av jod og sprit på sprayflaske til navlen på alle lam helst før kontakt med gulvet er et godt forebyggende tiltak, se det meste om sykdom og forebyggende behandling på spelam på denne linken.
Respirot - noen sverger til dette middelet til å "starte" svakfødte/drukna lam. Ellers bruker man å holde lammet etter bakføttene, stryk eller dask forsiktig i brystpartiet eller ta tak i frambeina og bakbeina med hver hånd og "pump" lammet ved å trykke beina mot og fra hverander. Ved bruk av munn til munn-metoden, som er siste utvei/forsøk må man blåse forsiktig inn, men av egen erfaringer virker denne metoden sjelden. Hovedutfordringen: Åpne luftveiene, få ut væske og få i gang lammet.
Melkeerstatninger, råmelkpulver, råmelk fra ku. Husk også at det aller beste er en råmelkdose fra en annen søyer dersom det er tilgjengelig der og da. I denne forbindelse må også selvsagt smokker, flasker, kopplamutstyr som drikkeinnretninger av ulike slag - automater eller bøtter/dunker påmontert smokker være på plass.
Sonde - dette enkle hjelpemiddelet har redda mange svake lam. Kan også brukes som en god start for lam som av en eller annen grunn er trege til å finna spenen. Melkepumpe til søyer er også kommet som hjelpemiddel i senere tid. Dette er både bedre for søya og for bonden - særleg med tanke på enkeltdyr man må håndmelke en stund av ulike årsaker. Ellers god hjelp om morsmelk nederst i artikkelen i denne linken.
Klovtang, doseringspistol, bjeller og vekt er også utstyr som må være klart. Når først lamminga er i gang blir det som regel liten tid til andre gjøremål.
Av andre saker i forhold til medisin og sjukdom, så sørg for å ha:
Termometer (elektronisk), for å sjekke temperaturen til søyer og lam ved mistanke om sykdom. Normalt: 39,2 grader C. Husk at søya har litt feber etter lamming, men vær obs hvis søye ikke spiser, er nedstemt eller har uklare øyner.
Baycox (forebyggende middel mot koksidiose på lam - helst på 7. dagen etter utslepp). Kan brukest direkte på beiteslipp, men det anbefales at lamma er fra 14-21 dager gamle.
Blåspray (til sår o.l. - som f.eks. klauvverk).
Vanlig snylterbehandlingsmiddel (valbazen, ivomec, curaverm, panacur o.l - ettersom hva du skal bruke i år) til snylterbehandling av ev. søyer og lam før utmarksbeiteslipp. Les anbefalinger og fakta her.
Greit å ha ein plan med eventuelle diarè, løs mage hos lam. Vær også obs på at lamma kan ha så seig avføring at det tetner bak. Løs det opp manuelt med klut/papir og ikke minst hansker. Litt anbefalt info leser du her.
Fôring av søyer fram til lamming og etter lamming: Viser her til gode presentasjoner på nettet, som denne fra Felleskjøpet i 2010 og denne fra Felleskjøpet i 2013. Anbefalt kraftfôrtildeling fra Norgesfôr finn du her.